De horizon bloeit

Het ontstaan van ‘De horizon bloeit’

Het begon met een paar gedichten die ik maakte bij schilderijen van Miriam. Ik zag ‘Het visioen van de H. Franciscus’ (als ansichtkaart) en de tekst voor een gedicht borrelde omhoog. Hetzelfde gebeurde toen ik in 2009 op de expositie van Miriam rondliep en haar werk voor het eerst in het echt zag. ‘Horizon’ en ‘Engelenstem’ zagen al snel het licht, net als een gedicht bij het schilderij ‘I saw my lady weep’.

Werkwijze
Werkwijze is een groot woord; ik zie een schilderij en krijg inspiratie. Vervolgens schrijf ik op wat ik voel bij wat ik zie. Zo is een groot deel van de gedichten bij schilderen van Miriam ontstaan. Maar er waren ook gedichten die ik erg graag een plekje in mijn eerste bundel wilde geven. In het uitgebreide oeuvre van Miriam was daar vrij eenvoudig een schilderij bij te vinden.

Als voorbeeld laat ik hieronder eerst een afbeelding van een schilderij zien. De kijker ziet in elk geval een raaf en een hand. Maar welke emotie voel je daarbij? Zie je iets dat onmogelijk is? Of denk je dat dit alleen kan bij een tamme raaf?
Ik zag iets anders, een verlangen naar vertrouwen.

Vertrouwen

Ik
Langzaam
reik ik mijn hand
hoe ver mag ik gaan?
mag ik hem strelen
misschien zelfs oppakken?

De raaf
Gebiologeerd
kijk ik naar de hand
hoe ver durft die hand te gaan?
laat ik mij aanraken
misschien wel oppakken?

Wij
De spanning is voelbaar
durven wij het aan?
Zonder angst voor elkaar
in vol vertrouwen
van liefde voor elkaar